Gimnazijalci prikupljaju stari papir za uređenje školskog arboretuma

U karlovačkoj Gimnaziji petu godinu zaredom provodi se akcija prikupljanja starog papira, a sredstva ostvarena prodajom ulažu se u uređenje školskog arboretuma.

Jednom tonom recikliranog papira bit će spašeno 18 stabala, ušteđeno 30 tisuća litara vode i 4 milijuna vata energije, a bit će smanjena i potrošnja benzina te zagađenje zraka. Prikupiti upravo tonu starog papira cilj je akcije koja je danas počela u Gimnaziji Karlovac, a sav novac koji se ostvari prodajom prikupljenog papira bit će uložen u školski arboretum.

“Mi smo se posebno usmjerili na sadnju dendroendema. To su rijetke biljke koje žive isključivo na uskom području, a neke od njih su jedinstvene za područje Hrvatske, znači ne rastu nigdje drugdje. Za sada imamo sedam dendroendema – velebitsku degeniju, hrvatsku sibireju, ljepljivu kozju krv, prstenastu žutilovku, a nadamo se da ćemo ih ove jeseni posaditi još desetak”, kaže prof. biologije i kemije Antun Milinković.

Idejni nacrt za gimnazijski arboretum profesor Milinković izradio je još 1998. godine. Svake godine radilo se pomalo na uređenju, a velik doprinos dali su i učenici. Primjerice, 2007. godine sami su uredili staze, što bi školu inače koštalo tridesetak tisuća kuna. Volje ima, no problem su uvijek financije pa se u Gimnaziji snalaze organizirajući ovakve akcije. Akcija u koju su uključeni učenici, ali i nastavnici, traje do 22. rujna, kada se obilježava Dan ozonskog omotača.