Peticija za besplatne udžbenike

Karlovački SDP pokrenuo je akciju potpisivanja peticije za besplatne udžbenike za sve učenike grada Karlovca. Akcija je pokrenuta kako bi se u proračun za sljedeću godinu uvrstio i ovaj prijedlog, a peticiju osim na štandovima koji će biti postavljeni na početku Radićeve ulice i na tržnici možete potpisati i online, poručuju iz SDP-a.

Mnogi građani upitali su se zašto peticija sada, a ne prije početka školske godine, iz SDP-a kažu kako su i prošle godine pokušali uvrstiti amandman na proračun, no on nije prošao, stoga su ove godine u priču odlučili uključiti i građane. Ako prijedlog prođe, svi učenici imali bi besplatne udžbenike za sljedeću školsku godinu.

Ukoliko se gradska vlast ogluši na zahtjev, bit će pokrenuta procedura za provođenje referenduma, kaže Marina Novaković Matanić.  Ako 20 posto birača potpiše za referendum on će biti održan, no iz SDP-a poručuju kako bi zbog velikih troškova to htjeli izbjeći i pozivaju gradsku vlast da prijedlog o besplatnim udžbenicima uvrsti u proračun za 2017.

Ovo bi trebala biti i mjera pronatalitetne politike, jer grad Karlovac svake godine gubi nekoliko razreda učenika. Ovom mjerom bilo bi obuhvaćeno oko šest tisuća učenika, a trebalo bi izdvojiti oko deset milijuna kuna proračunskih sredstava.

Već u jutarnjim satima online peticiju, kao i onu na štandu na početku Radićeve ulice potpisalo je petstotinjak Karlovčana.