GK Ivan Goran Kovačić nudi raznovrsan jesenski program

Nakon uspješnih Đačkih ljetnih dana s održanih 15 radionica na kojima je sudjelovalo 275 djece, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić kreće s jesenskim programom, a dio njega je i suradnja sa slovenskom Knjižnicom Mirana Jarca iz Novog Mesta u projektu za Slovence koji žive u inozemstvu. Prvo od događanja je zajedničko putovanje dva bibliobusa – hrvatskog i slovenskog  koji će 23. rujna posjetiti knjižnice u Ozlju, Karlovcu i Dugoj Resi. Građani će moći razgledati bibliobuse, besplatno se učlaniti u bibliobus KMJ, a ispred buseva bit će postavljeni stolovi za radionice za djecu. Održat će se kreativna radionica oslikavanja drvenih modela bibliobusa a nastupit će i knjižnični patuljci, Nodija i Igija. Priče će čitati na slovenskom i hrvatskom jeziku.

Polovicom 11. mjeseca također u sklopu projekta na dječjem odjelu karlovačke knjižnice održat će se i radionice za djecu koja vrlo malo ili uopće ne razumiju i govore slovenski jezik, kako bi stekli osnove jezika na jednostavan i zabavan način. U 12. mjesecu planirano je gostovanje Kazalište Kamišibaj iz Knjižnice Črnomelj dok će u Knjižnici za mlade gostovati POPslastice. 5. listopada planiran je jednodnevni međunarodni stručni skup “Knjižnica – središte znanja i zabave”, Skup se organizira dvanaestu godinu za redom, a rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje među knjižnicama. Tema ovogodišnjeg skupa nosi naziv Multimedijalne zbirke i digitalna budućnost knjižnica.

Tijekom svih ovih događanja, dakle od 23. rujna do sredine 12. mjeseca na Glazbenom odjelu gradske knjižnice bit će postavljen i Slovenski kotiček/kutak, koji će biti opremljen s dva tableta a koji će korisnicima pružiti mogućnost edukacije za korištenje e-knjiga za pretraživanje slovenske literature.

Osim ovog projekta GK Ivana Gorana Kovačića tradicionalno se priključila Mjesecu hrvatske knjige koji se održava od 15. listopada do 15. studenog a bit će obilježen temom Čitam 100 na sat i nizom događanja kao što su književni susreti, izložbe u Izložbenom salonu Ljudevit Šestić, organizaciju 4. županijskog natjecanja u čitanju na glas za učenike od 3. do 8. razreda, Čitateljski maraton na Odjelu za djecu i mladež te brojne radionice i programe.

Gradska knjižnica također 30. rujna organizirat će i Okrugli stol „Karlovačka kupališta-naša ljeta“ kojem je cilj skupa prikazati povijesni pregled karlovačkih kupališta, opisati postojeću situaciju te perspektive njihova razvoja.

Također, iz gradske knjižnice podsjetili su i da je u tijeku natječaj „Naš bibliobus“ koji traje do 10. listopada.