Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama bit će obilježen i u Karlovcu

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u Hrvatskoj 22. rujna u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu tog datuma 1999. godine. Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić je tog 22. rujna 1999. godine ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U čertvrtak će ovaj dan biti obilježen prigodnom akcijom na karlovačkom Korzu s početkom u 11 sati.

U zrak će biti pušteni crni baloni u spomen na 300 žena ubijenih u Hrvatskoj u zadnjih deset godina. Osim toga moći ćete dobiti informacije o radu Skloništa, kao i projektima Ženske grupe Korak.

Iz ove udurge poručuju kako je najveći problem u tome što se u našem društvu još uvijek najčešće prepoznaje samo fizičko nasilje, druge vrste teško se prepoznaje. Psihičko nasilje ostavlja dublji trag od fizičkog, stoga je važno znati prepoznati i tu vrstu nasilja i potaknuti osjetljivost na taj problem. Iza psihičkog najčešće dolazi ekonomsko, a tek zatim fizičko nasilje, poručuju iz Koraka.