Obitelji liječnici: Želimo smanjivanje birokracije i lakši dolazak do koncesija!

Od 1. listopada obiteljski liječnici ispisivat će ispričnice samo za one učenike koje su stvarno liječili, a ako se radi o kraćem izostanku iz škole, moći će ga opravdati i sami roditelji. Jedan je to od zaključaka Vijeća Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, koje je okupilo predstavnike liječnika obiteljske medicine iz cijele Hrvatske kako bi se dogovorili oko pripreme za rad s novom zdravstvenom administracijom, ministarstvom zdravlja i HZZO-om.

Više nećemo ispisivati ispričnice za izostanak s nastave za školsku djecu, ako ih stvarno nismo liječili, niti ćemo ispisivati razne bespotrebne potvrde. Smatramo da je opravdavanje izostanka obveza roditelja i nastavnika. Odlučilo je to Vijeće Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, s obrazloženjem da liječnici trebaju raditi posao za koji su školovani, a to je liječiti ljude, umjesto bavljenja administracijom u obimu kao do sada, kada im na birokratske poslove otpada čak dvije trećine kontakata s pacijentima.

“Opravdavanje izostanaka kraćih od tri dana trebalo biti obveza roditelja i nastavnika, jer ako mi vjerujemo roditeljima, trebali bi im vjerovati i nastavnici. Ako bolest potraje tri dana i dulje, roditelj će ionako doći s djetetom potražiti liječničku pomoć i tada će dobiti ispričnicu. Na ovaj način bit će izbjegnuti i slučajevi zloupotrebe liječničkih ispričnica, jer u svakoj generaciji ima djece koja dolaze po ispričnicu bez znanja roditelja. Roditelj misli da je dijete u školi, a dijete je za to vrijeme u skitnji”, kaže dr.med. Diana Kralj, tajnica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Još jedan od zahtjeva novoj zdravstvenoj administraciji je raspisivanje natječaja za koncesiju za sve liječnike primarne zdravstvene zaštite koji to žele po hitnom postupku te hitne izmjene zakona koji to regulira. Naime, kako pojašnjavaju u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine, svakodnevno smo suočeni s odlaskom mladih liječnika iz obiteljske medicine.

Obiteljski liječnici također žele stati na kraj “treniranju strogoće” od strane HZZO-a zbog administrativnih propusta u vezi pisanja putnih naloga, ortopedskih pomagala i lijekova, što im, poručuju, izaziva veliko opterećenje i stres u radu.