Europski dan bez poginulih u prometu; u Karlovačkoj županiji ove godine manje stradalih nego lani

Na inicijativu Europske mreže prometnih policija (TISPOL) danas se po prvi puta obilježava „Europski dan bez poginulih u prometu“. Cilj je smanjivanje smrtno stradalih u prometu i povećanje sigurnosti na cestama.

Zajedničkim trudom moguće je značajno pridonijeti smanjenju smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometnim nesrećama, jer svaki bi dan trebao biti Dan bez poginulih u prometu. Inicijativu za smanjenje smrtnog stradavanja i ozljeđivanja u prometu na europskim cestama Europska mreža prometnih policija provodi u suradnji s Europskom komisijom, političarima, nositeljima strategija i ostalim partnerima u području sigurnosti cestovnog prometa.

Lani su se na cestama na području Karlovačke županije dogodile 723 prometne nesreće. U prvih osam mjeseci ove godine bilo ih je 766, što je 6 posto više. Ipak, srećom, broj smrtno stradalih manji je nego lani, rekao nam je voditelj Odjela službe policije, Jure Pavlinić. “Ove godine bilježimo smanjenje broja smrtno stradalih za 53 posto. Lani je na cestama poginulo 16, a ove godine 9 osoba. Ipak, treba podsjetiti da je prema Nacionalnom programu sigurnosti intencija smanjiti broj smrtno stradalih na 7 osoba na 100.000 stanovnika”, kaže Pavlinić.

Najčešći uzrok teških ozlijeda i nesreća sa smrtnim posljedicama je prebrza vožnja. Tu su i nepoštivanje prednosti prolaska te vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Alkoholizirani vozači i dalje su svakodnevica na cestama, a težim posljedicama nesreća često doprinosi i nekorištenje sigurnosnih pojaseva. Kako bi toga bilo što manje, policija redovito provodi preventivne akcije. Generalno, čini se da daju rezultata. Naime, sigurnosti danas je ipak bolje nego prije 15-ak godina, no tome doprinose i bolja prometna infrastruktura te bolji i sigurniji automobili.

Nevezano jeste li predstavnik državnih institucija, privatnih organizacija, javnih agencija, dobrotvornih organizacija, škola, fakulteta ili ste jednostavno pojedinac kojemu je stalo, iz Europske mreže prometnih policija pozivaju vas da se pridružite, podržite projekt polaganjem zakletve za sigurnost cestovnog prometa i time pridonesete smanjenju rizika. Više informacija o projektu potražile na web stranici TISPOL-a.