Teški dani za mljekare; Od nekadašnjih 3.600 “preživjelo” ih samo 300-ak

Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima lani je smanjena za 10 posto u odnosu na godinu ranije, objavio je Državni zavod za statistiku. Ovaj podatak još je jedna potvrda činjenice na koju se već dugo upozorava – opstanak malih proizvođača mlijeka je ugrožen, a situacija je sve gora. Posjetili smo imanje dugoreškog poljoprivrednika Zdenka Močnika, jednoga od rijetkih opstalih ovdašnjih mljekara.

Zdenko Močnik među posljednjim je preživjelim malim proizvođačima mlijeka. Posljednjih godina, koje su za male mljekare bile teže nego ikada, uspio je očuvati osnovno stado, pa i dalje brine o 25 muznih krava i isto toliko teladi. Proizvodi oko 400 litara mlijeka dnevno, odnosno oko 150.000 litara godišnje, po cijeni od svega 2,20 kuna po litri. Iako prodajom po ovoj cijeni ne uspijeva doći na nulu, za sada se održava na površini.

Razlog zbog kojega, iako mlijeko prodaje ispod cijene, i dalje uspijeva održati proizvodnju, jest ogroman trud i rad. Sam proizvodi hranu za stoku te odrađuje sve što je potrebno dok mlijeko ne preda otkupljivaču. Posla je puno, radi se od jutra do mraka, sedam dana u tjednu, bez vremena za bolovanje i godišnji odmor. Da nije tako, već odavno ne bi mogao plaćati kredite koje je podigao upravo kako bi uložio u održavanje proizvodnje.

Iako se mnogo priča o tome da u europskim fondovima ima novca za sve, samo ih treba povući, ulazak u Europsku uniju hrvatskim proizvođačima mlijeka nije donio ništa dobroga, ističe Močnik. Naprotiv, zbog prevelike proizvodnje mlijeka, Unija čak sufinancira smanjenje proizvodnje. Domaći mljekari ogorčeni su i na jedinice lokalne samouprave, koje, kaže Močnik, malo čine za pomoć svojim poljoprivrednicima. Svjetlo na kraju tunela poljoprivrednici vide u zajedničkom organiziranju prema tržištu, zbog čega je i osnovana udruga proizvođača mlijeka “Četiri rijeke”, inače slijednica udruge proizvođača mlijeka KIM-a.

Prema posljednjim službenim podacima, u Karlovačkoj županiji registrirano je svega 300-ak proizvođača mlijeka. Doslovno su desetkovani, naime još 2000.-te godine bilo ih 3.600.