Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano provodi programe obrazovanja i osposobljavanja nezaposlenih osoba s ciljem povećanja razine zapošljivosti. Svečanom dodjelom diploma završeno je obrazovanje 47 sobarica, pizza majstora, rukovatelja motornom pilom i krojačica.

Radi se o zanimanja u kojima je relativno lako pronaći posao, barem sezonski, a iz Zavoda navaljuju nove programe već u zimskim mjesecima. Tijekom ove godine u planu je školovanje pomoćnih zidara, tesara, fasadera, mesara i kuhara, a netom završenim programima obuhvaćene su većim dijelom dugotrajno nezaposlene žene, koje još uvijek čine velik dio populacije nezaposlenih osoba.

Nezaposlene osobe moraju biti svjesne da je tržište rada danas takvo da je potrebno stalno obrazovanje i učenje novih vještina jer bez toga je teško doći do posla, makar i sezonskog, kaže v.d. pročelnice HZZ ureda Karlovac Ivana Mehle.

Dio nezaposlenih ovu je vrstu obrazovanja prepoznao i koristi, dok postoji i dio onih koji još uvijek ne žele sudjelovati u programima osposobljavanja, dodaje.