Još uvijek se borimo za uređaj za iskašljavanje!

Završetak Europskog tjedna mobilnosti obilježila je Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Otvorili su vrata svojih prostorija na Korzu kako bi prezentirali rad udruge, a predstavljena i kampanja “Za pokret”.

Kampanja se provodi s ciljem upoznavanja šire javnosti s izazovima s kojima se suočavaju osobe oboljele od neuromuskularnih bolesti u području mobilnosti. Uz ostale teškoće, oboljeli od neuromuskularnih bolesti bore se s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, koji im na listu pomagala koje trebaju dobivati na doznaku još uvijek nije uvrstio uređaj za iskašljavanje.

“Ovaj uređaj od izuzetne je važnosti. Nemogućnost iskašljavanja sekreta vrlo često dovodi do plućnih infekcija, pa i smrtnosti”, upozorila je Gordana Jurčević, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Europski tjedan mobilnosti prilika je i da se ukaže na arhitektonske barijere koje su osobama s invaliditetom često prepreka u svakodnevnom životu. Posljednjih je godina u Karlovcu po tom pitanju učinjeno mnogo te je danas uglavnom omogućen pristup svim javnim institucijama. Dan otvorenih vrata Udruge bio je ujedno prilika za predstavljanje dostignuća u posljednjih godinu dana, a posjetitelji su mogli vidjeli i radove nastale na brojnim radionicama.