“Kaos u Maloj urbanoj zajednici”

Već nekoliko godina desetak karlovačkih udruga koristi zajednički prostor u bivšim vojnim objekatima u Haulikovoj ulici, kojega su nazvali Mala Urbana Zajednica, ili skraćeno – MUZA. Mjesto je to za provedbu aktivnosti i projekata s područja kulture, edukacije i civilnog društva, ili jednostavno za druženje mladih. Posjetili smo ih i provjerili kako se sve koristi ovaj prostor.

“Kaos u Maloj urbanoj zajednici” naziv je programa koji je jučer organiziran u sklopu projekta Mladi u javnim prostorima – kreativni placemaking. Crtalo se, igralo, sviralo, a otvorena je i jedna nova izložba. Lani je, naime, u Maloj urbanoj zajednici počeo s radom tzv. Infoshop za mlade, prostor zamišljen da se u njemu odvijaju aktivnosti koje predlažu sami mladi, te im voditelji projekta pomažu da te ideje pretoče u stvarnost, kaže voditeljica projekta Vesna Tek.

Događanja u Infoshopu za mlade organiziraju mladi za mlade – vodi ga naime nekoliko djevojaka, uglavnom srednjoškolske dobi. Iako zvuči kao zabava, ne ostaje sve samo na tome. Ovo je prostor gdje se uči i stvara, gdje se dobiva prilika u praksi spoznati zbog čega postoji civilno društvo i koja mu je uloga, a stječu se i organizacijske vještine.

Infoshop za mlade i Mala urbana zajednica uspjeli su u svom zadatku – postali su drugi dom mladih kreativaca željnih i sposobnih uzeti stvari u svoje ruke.