Labirint filantropije postavljen ispred Zorin doma

U sklopu projekta “Filantropija – oslonac održivih zajednica” koji je financiran iz fondova Europske unije i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske zanimljiva instalacija postavljena je u Karlovcu. Bila je to prilika da Karlovčani, posebno učenici osnovnih škola kroz labirint uče o dobročinstvu i filantropiji.

Ispred Gradskog kazališta Zorin dom jučer je na nekoliko sati bio postavljen Labirint filantropije. Radi se o instalaciji izrađenoj od kartona koji su ispisani porukama kojima se promiče filantropija i dobročinstvo. Kretanjem kroz labirint želi se istaknuti važnost filantropskog pristupa rješavanju problema i zadovoljavanju potreba u društvu i nogućnosti suradnje u lokalnim zajednicama.

  • Mi smo jedni od partnera koji provode projekt “Filantropija, oslonac održivih zajednica”, a koji će trajati godinu i pol do dvije. Projektom promoviramo filantropiju ili čovjekoljublje kroz razne aktivnosti, edukacije, podrška zajednice, promotivne aktivnosti, a jedna od naših zadaća u Centru za građanske inicijative Poreč bio je ovaj “Labirint filantropije”. Danas smo već bili u Gospiću, sada smo u Karlovcu, u srijedu idemo u Umag, u petak u Rijeku, a u subotu, na Dan filantropije, bit ćemo u Puli, dok smo u iduću srijedu ponovno u Poreču. U labirintu su ispisane poruke o tome što su već organizacije radile vezano uz filantropiju i ostavljena su prazna mjesta da djeca i odrasli upišu što oni rade od filantropskih stvari u smislu čovjekoljublja, ispričala je Sunčica Damjanović iz Građanske inicijative Poreč.

Priliku da ostave poruke imali su učenici 6.c razreda iz osnovne škole Banija. Njihove poruke, sa svim ostalima nastavit će put po Hrvatskoj.

  • Trenutačno se nalazimo u Mjesečevom labirintu koji je napravljen zbog toga što Mjesec kao jedan energetski princip predstavlja žensku energiju. Kao energetski princip predstavlja brigu za sve oko sebe. Ta briga za sve oko sebe uključuje brigu za cijelu planetu, koja uključuje ne samo ljude, nego životinjsko i biljno carstvo. Labirint se sastoji od likova koji simbolično predstavljaju ljude, odrasle i djecu, te stabla i životinje. Svi ti likovi na sebi nose poruke, koje objašnjavaju koje su akcije provedene s filantropskim ciljem, koje su bile neke potrebe ljudi, koje su potrebe kroz te akcije zadovoljene, a koje nisu. Postoji jedan dio gdje se može upisati svoja potreba ili nešto što ste na filantropski način dali od sebe, pojasnila je suatorica Labirinta filantropije Marijana Martinčić.

Nositelj projekta Labirinta filantropije je Zaklada za promicanje partnerstva razvoja civilnog društva Istarske županije uz Centar za građanske inicijative Poreč, Udrugu za razvoj civilnog društva Smart, Primorsko-goransku županiju, Gradove Rijeku i Umag, te Pučko otvoreno učilište Buje.