Obilježen Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze

Od multiple skleroze u svijetu boluje više od dva milijuna ljudi, u Hrvatskoj oko četiri tisuće, a u Karlovačkoj županiji oko Društva multiple skleroze okupljeno je 80-ak oboljelih. Radi se o bolesti središnjeg živčanog sustava koja utječe na mnoge funkcije u organizmu te s vremenom dovodi do određenog stupnja invaliditeta koji može prerasti u potpunu nepokretnost.

Društvo multiple skleroze Karlovačke županije obilježilo je Nacionalni dan oboljelih od ove bolesti s ciljem da se javnost upozna s bolesti tisuću lica, kako se još naziva multipla skleroza. Bolest pogađa osobe mlađe životne dobi između 18 i 40 godina, najčešće žene.

Prošlog je vikenda održan i simpozij u Varaždinskim toplicama na temu multiple skleroze. Poruka oboljelih od multipole skleroze je da nakon dijagnoze što prije treba krenuti s liječenjem jer to može dovesti do usporavanja bolesti. Oko 20 posto oboljelih koristi lijek jer se nakon uspostave dijagnoze on dobiva tek nakon dvije godine i tek nakon dva pogoršanja stanja, kaže tajnica Društva multiple skleroze Karlovačke županije Jasmina Slavnić.

Svi kojima je dijagnoza uspostavljena pozvani su i da se uključe u rad Društva, koje osim predavanja i raznih edukacija provodi i nekoliko projekata za svoje članove, dodaje Slavnić.

Kvaliteta života oboljelih može biti na visokom nivou, a recimo kako su početni simptomi ove bolesti subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više udova, dvoslike odnosno dupli vid, poremećaji ravnoteže i vrtoglavica i smetnje sfinktera.