“Žene moraju imati pravo na siguran i legalan pobačaj”

“Ravnopravnost na papiru i u praksi” tema je sinoćnjeg predavanja koje je u organizaciji udruge Polka održano u karlovačkoj Knjižnici za mlade. Povod je bio niz aktualnih datuma koji se obilježavaju krajem rujna i početkom listopada, a vezani su uz ravnopravnost spolova i ženska prava.

Današnji dan, 28. rujan, obilježava se kao Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj. Obzirom na nekoliko datuma koji se također obilježavaju ovih dana, a vezani su uz ženska prava, kao što su Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Svjetski dan kontracepcije i Međunarodni dan nenasilja, u tijeku je manifestacija “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava”. Društvene inicijative koje se u posljednje vrijeme aktivno zalažu za izmjenu zakona o pobačaju samo su primjer urušavanja ženskih prava, istaknula je politologinja Dijana Ljubanović.

Unatoč nizu zakona i podzakonskih akata koji reguliraju prava žena, u Hrvatskoj je ravnopravnost i dalje uglavnom prisutna samo u teoriji, pokazuju rezultati brojnih istraživanja, primjerice onih o visini plaće muškaraca i žena za iste poslove. “Činjenica je i da muškarci uglavnom uzimaju bolovanje samo za sebe, a žene i za druge članove obitelji, da samo 10 posto muškaraca koristi roditeljski dopust, a sve to ugrožava radna mjesta žena i čini ih nepovoljnom radnom snagom”, pojašnjava Ljubanović. Neravnopravnost je, dodaje, vidljiva i u političkoj participaciji žena u Hrvatskoj.

Korijen svega jesu razlike u odgoju, podjela rodnih uloga s kojom se počinje i prije vrtića, loše političko obrazovanje i stav konzervativnog dijela društva koji na rodnu ideologiju gleda kao na problem koji treba ukloniti. O stanju u društvu mnogo govori i činjenica da građanski odgoj još uvijek nije uveden u škole, jer je ta inicijativa naišla na brojne otpore.