Sastanak Savjetodavnog stručnog povjerenstva za stratešku procjenu utjecaja na okoliš Studije prometnog razvoja Karlovačke županije

Studija prometnog razvoja Karlovačke županije još uvijek je u fazi izrade, no polako se bliži svome kraju. Nedavno su predstavljeni rezultati istraživanja koji su pokazali kako stanovnici naše županije najviše koriste automobil, a u okviru projekta održan je sastanak Savjetodavnog stručnog povjerenstva kojem je tema bila Strateška studija utjecaja prometne studije na okoliš.

– Svaki strateški dokument pa tako i Studija prometnog razvoja Karlovačke županije mora imati i studiju utjecaja na okoliš. Ona obrađuje mjere i ciljeve koji su ustanovljeni na radionicama tijekom provođenja projekta odnosno izrade prometne studije i ustanovit će koliko i kakav učinak na okoliš imaju te mjere i ciljevi, kazao nam je voditelj projekta Krunoslav Kralj.

Kako je posljednje istraživanje pokazalo da čak 55 posto putovanja stanovnici naše županije obavljaju automobilom te da 25 posto ukupnih putnika koriste automobil za putovanja koja su kraća od 5 kilometara, ciljevi Studije prometnog razvoja usmjereni su upravo na smanjenje tih brojeva, tako da mjere koje studija predlaže imaju pozitivan utjecaj na okoliš. Dovršetak Studije prometnog razvoja očekuje se krajem godine.