Kraj projekta ”Okusi sira – podrška malim proizvođačima sira”

Projekt ”Okusi sira – podrška malim proizvođačima sira” došao je svome kraju. Proveden je u okviru Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, nositelj je Veleučilište u Karlovcu, a partneri su Prirodoslovna škola Karlovac, Udruga malih sirara Karlovačke županije ”KORNI”, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Karlovac i Turistička zajednica Karlovačke županije. Koji su ciljevi i rezultati projekta postignuti, pogledajte u prilogu.

U sklopu projekta provedene su dvije edukacije, jedna za degustatore sira koju je uspješno završilo 15 polaznika i druga za zanimanje mljekar – sirar na kojoj je deset polaznika sudjelovalo u pisanju poslovnih planova, a ukupno 26 nezaposlenih osoba završilo je ovu edukaciju i steklo novo zanimanje.

– Troje polaznika edukacije mljekar – sirar su pronašli posao, a od deset poslovnih planova jedan projektni prijedlog napravljen je za povlačenje sredstava iz europskih fondova. Koliko imam informaciju taj projekt je pozitivno ocijenjen, kazala je voditeljica projekta Marijana Blažić.

Jedan od polaznika edukacije za sirara kojem je ovaj projekt poslužio kao odskočna daska je Uglješa Grijaković. Rodom je iz Karlovca, ali je živio u Istri. Prije dvije godine se vratio u grad, počeo s uzgojem koza, a sada se u Tušiloviću bavi sirarstvom i gradi mini siranu. Radi sve vrste sireva.

– Za sada radim na malo, za obitelj i prijatelje, još sam u fazi eksperimentiranja i učenja. Iduće proljeće ili ljeto bi mogla sirana biti završena i registrirana, ispričao nam je Uglješa.

Ovo je inače četvrti projekt karlovačkog Veleučilišta koji je financiran europskim sredstvima. Vrijedan je 197 tisuća eura od čega su 183 tisuće bespovratna sredstva.

– Zadovoljan sam što je Veleučilište pokazalo i dokazalo da je centar stručne i znanstvene misli i obrazovanja u Karlovcu i Karlovačkoj županiji jer smo kroz ovaj projekt privukli niz malih sirara, gospodarstva i udruga, rekao je dekan Branko Wasserbauer.

Veleučilište tu ne staje, prijavljena su već dva nova projekta oba vezana uz sirarstvo tako da će ovaj projekt sigurno imati nastavak jer jedan od njegovih ciljeva je i promocija Karlovačke županije kao regije sira što će se pokušati ostvariti kroz petogodišnji plan razvoja sirarstva.