Prva evaluacija Gradskog programa za mlade ocijenjena većinom pozitivno – nedostaje međusektorska suradnja

Gradski program za mlade druga je strategija Grada Karlovca usmjerena prema mladima za razdoblje od 2015. do 2018. godine. Nedavno je objavljena prva evaluacija programa koja je pokazala kako je od 122 zadatka, 20 posto provedeno, a 42 posto ih se provodi kontinuirano ili su započeli, dok 38 posto zadataka još nije započeo s provedbom.

– Od svih zadataka postavljenih u Gradskom programu za mlade, najbolju provedbu imaju prva dva poglavlja, obrazovanje i informiranje mladih te aktivno sudjelovanje mladih, izgradnja civilnog društva i mobilnost. To su aktivnosti koje se provode već dugi niz godina i za koje postoji vrlo dobra struktura koju čine udruge i podrška Grada te drugih partnera. Ostala tri poglavlja su lošije ocijenjena, a odnose se najviše na zapošljavanje i stambeno osamostaljivanje. Provedba tih zadataka bazira se tek na nekoliko inicijativa i projekata udruga te HZZ-a i uz potporu Grada. Socijalna politika i zdravlje mladih funkcionira unutar samih institucija ili udruga koje se bave tim područjem, ali ne postoji međusektorska suradnja na zadovoljavajućoj razini, kao ni učestalija razmjena iskustava, ispričao nam je predsjednik Savjeta mladih grada Karlovca Filip Trezner.

Karlovački Savjet mladih nastavlja i dalje s praćenjem provedbe Gradskog programa, ali i sa svojim aktivnostima. Tako već u prosincu u Karlovac dovode Nacionalnu konferenciju Savjeta mladih Hrvatske na kojoj se očekuje 70-ak sudionika kako bi se ujedinili u zajedničko rješavanje problema mladih.