Do kraja godine besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Do kraja godine djevojčice i dječaci od 9 do 26 godina imaju mogućnost besplatnog dobrovoljnog cijepljenja protiv humanog papiloma virusa, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Iako nije obavezno, liječnici ga svakako preporučuju zbog smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma.

– Svi koji se žele cijepiti trebaju se javiti u školsku medicinu, odnosno školskom liječniku kako bi se dogovorio termin cijepljenja. Oni koji ne idu u školu, a do 26 godina su starosti trebaju se javiti na epidemiologiju HZJZ-a također radi dogovora termina, kazao nam je šef odjela za ginekologiju i opstetriciju OB Karlovac dr.med. Željko Štajcer.
Prema najavi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od iduće godine cijepljenje bi trebalo biti besplatno samo za učenike 8. razreda osnovnih škola, stoga je dobro do kraja godine iskoristiti ovu mogućnost besplatnog cijepljenja jer ono je inače skupo.

– Na slobodnom tržištu jedna doza je oko tisuću kuna, a potrebne su tri doze. Cijepljenje protiv HPV-a ušlo je u nacionalni program, ali nije obavezno tako da se obavlja uz pristanak roditelja. Cjepivo je učinkovito i sigurno, sprečava sve bolesti vezane uz određeni tip HPV-a. Nisu svi tipovi jednako onkogeni, a cjepivo pokriva upravo one koji su najvažniji za nastanak karcinoma. To su tipovi 16 i 18 koji su odgovorni za više od 70 posto raka vrata maternice, pojašnjava dr. Štajcer.

Cijepljenjem se stvara imunitet i na druge vrste, ali se i dalje pri spolnom odnosu treba odgovorno ponašati jer s HPV-om se svakog dana povezuju i novi oblici karcinoma.

– To su nastanak karcinoma i malignih promjena u rodnici, na stidnici pogotovo kod starijih žena, zatim rektuma, a kod muškaraca karcinom muškog spolnog organa, dodao je dr. Štajcer.

Na godinu se u Hrvatskoj otkrije oko 400 novih karcinoma povezanih s HPV-om kod žena, a oko 200 ih umre. Nemojte biti dio ove statistike, već iskoristite mogućnost besplatnog cijepljenja.