Do 2025. razvit će se 26 megapolisa i 90 održivih pametnih gradova

Do 2025. godine na svjetskoj razini razvit će se 26 megapolisa i 90 održivih pametnih gradova, a oko 50 posto od njih nalazit će se u Sjevernoj Americi i Europi, stoji u jednom istraživanju o pametnim gradovima. Prema procjenama iz studije tržište pametnih gradova vrijedit će do 2020. godine oko 1,5 milijardu dolara. Gdje je tu Hrvatska odgovor su pokušali dati sudionici konferencije Pametni gradovi – gradovi budućnosti održane u Zagrebu.

Prema nekim istraživanjima u idućih desetak godina najbrže će rasti segment energije u pametnim gradovima koji bi za četiri godine trebao ostavriti rast od 25 posto i vrijediti oko 250 milijardi dolara. Studija također pokazuje kako će više od 60 posto građana u gradovima u narednih desetak godina koristiti e-usluge. Jedan od pametnih gradova je Jastrebarsko, koje je prošle godine dobilo nagradu u kategoriji “Pametnija uptava”.

Inače, ne postoji jedinstveno stajalište povezano s definicijom pametnih gradova. Jedan pristup odnosi se na integrirane gradove u kojima se naglasak stavlja na međusobnu povezanost i pametan razvoj šest elemenata, a to su gospodarstvo, ljudi, upravljanje, pokretljivost, okoliš i življenje. Iako su ulaganja u pametne tehnologije velika, puno se nakon nekog vremena vrati od uloženog. Zato se razvoj pametnog grada isplati, naglašavaju u Jastrebarskom.

Na konferenciji u Zagrebu dodjeljene su i nagrade koje se svake godine dodijeljuju u pet kategorija, i to pametnije obrazovanje, pametniji turizam, pametnija energetika, pametnija uprava i pametniji okoliš.