Velika vježba službi zaštite i spašavanja ovog petka u Brežanima

Ukupno 113 sudionika sa 26 vozila i četiri čamca sudjelovat će u velikoj terenskoj vježbi sustava Civilne zaštite Karlovačke županije. Vježba naziva ”Brežani 2016” bit će održana ovog petka s ciljem provjere spremnosti i međusobne suradnje svih službi zaštite i spašavanja, a trajat će oko tri sata. Sudjelovat će vatrogasci, policija, gorski spašavatelji, hitna pomoć, crveni križ i ronioci, a bit će uključeni i radioamateri.

– Tema vježbe je postupanje i mogućnost operativnih snaga u sustavu Civilne zaštite na zadacima obrane od poplava, traganje i spašavanje za nestalim osobama, organizacija i uspostava pričuvnog sastava radioveza te provođenje postupaka Centra 112, kazao je načelnik Stožera zaštite i spašavanja Karlovačke županije Josip Šafar.

Vježba se provodi temeljem Plana rada Stožera zaštite i spašavanja Karlovačke županije, a utvrdit će prednosti, ali i nedostatke koji se mogu pojaviti u međusobnoj suradnji svih ovih službi prilikom sudjelovanja na intervencijama. Inače radna skupina vježbu priprema još od lipnja, ali sami sudionici vježbe ne znaju točno što će morati raditi već će im zadaće biti zadane na terenu.

– I tu ćemo ocjenjivati njihovo snalaženje i provođenje zadanih zadaća i sustav izvještavanja. Ono što se nama događa u nepovoljnim vremenskim situacijama je pad sustava mobilnih i radio veza. Tu uvodimo jedan novi pričuvni sastav, a to su radioamateri kako bi se vidjelo može li se u takvim situacijama računati na njih, pojasnio je pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Karlovac Martin Barić.

Svaka služba imat će svoj zadatak, tako će akcijom traganja i spašavanja rukovoditi članovi HGSS-a, a vatrogasci će pružiti podršku u ljudstvu i opremi, kao i provjeriti model intervencijsko-zapovjednog sistema.

– To je operativni stožer intervencije koji će biti formiran u Brežanima, a u kojem ćemo uz GIS potporu pružiti pomoć ostalim službama, a stavit ćemo na raspolaganje i naš sustav veza te provjeriti kako radi na svim razinama, ispričao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.
Ova vježba uvertira je za ono što nas očekuje iduće godine, a već sada je najavljeno kako je nakon ove velike vježbe u planu i ona koja prelazi granice, koja bi trebala biti u suradnji s Primorsko-goranskom županijom te susjedima iz Slovenije.