Pad broja nezaposlenih nastavljen i u rujnu

Dobre vijesti stižu s karlovačkog Zavoda za zapošljavanje. Čak i nakon što smo zakoračili u jesen, nastavlja se smanjenje broja nezaposlenih. Doznali smo i kakve su prognoze za naredno razdoblje.

Nastavlja se trend smanjenja broja nezaposlenih na karlovačkoj burzi rada. Na kraju rujna u evidenciji zavoda za zapošljavanje bilo je 6.949 nezaposlenih, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje za 136 osoba, odnosno za oko 2 posto. Ako situaciju na kraju rujna ove godine usporedimo s onom od prije točno godinu dana, vidljivo je smanjenje broja nezaposlenih za čak 2.000 osoba ili za 22 posto, rekla nam je Ivana Mehle, v.d. pročelnika HZZ Područna služba Karlovac.

Obzirom da jesen označava završetak turističke sezone, u narednom se razdoblju očekuje povratak dijela sezonaca u evidenciju nezaposlenih. Ipak, na Zavodu ističu da je situacija daleko bolja nego ranijih godina i da je posljednjih mjeseci kontinuirano prisutan pad broja novoprijavljenih na evidenciju nezaposlenih.

Službeni broj nezaposlenih na državoj razini iznosio je krajem prošlog mjeseca 211.827 osoba. Baš kao i na karlovačkom području, prisutan je trend smanjenja broja nezaposlenih, i to na mjesečnoj razini za 0,7, a na godišnjoj za 18,4 posto.