Dan bijelog štapa: Najmlađi učili o psima vodičima i Brailleovom pismu

Dan bijelog štapa diljem svijeta obilježava se 15. listopada. Premda su ovaj datum Ujedinjeni narodi ustanovili još prije tri desetljeća, u Hrvatskoj se on obilježava tek od 1996. godine. Na taj se način želi senzibilizirati javnost za problematiku slijepih osoba, kako bi se educiralo građane o tome kako slijepim osobama pomoći u svakodnevnim situacijama.

Što znači biti slijep, kako se kreću slijepe osobe, kako čitaju, kakva pomagala koriste i kako im možemo pomoći u svakodnevnom životu naučili su najmlađi korisnici Gradske knjižnice koje su povodom Dana bijelog štapa posjetili članovi Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije.

O različitostima je važno učiti od što ranije dobi. Upravo zato udruga već tradicionalno organizira ovaj posjet, uz ostale aktivnosti čija su publika najmlađi. Posjećujemo vrtiće, tiskamo slikovnice s ovom tematikom, podsjeća Mirsad Bećirović, predsjednik Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije.

Djeci je danas na njima prilagođen način objašnjeno i kako sami mogu utjecati na to da sačuvaju svoj vid. U Hrvatskoj, inače, oštećenje vida ima 18 tisuća ljudi, a dio tih slučajeva posljedica je nezgoda koje su mogle biti spriječene.