Za energetsku obnovu zgrada od ponedjeljka dostupno 311 milijuna eura

Od ponedjeljka počinje realizacija programa za energetsku obnovu višestambenih zgrada i zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Najavili su to u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Za energetsku obnovu zgrada osigurano je čak 311 milijuna eura.

Za energetsku obnovu zgrada javnog sektora iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 211 milijuna eura, dok se preostalih 100 milijuna eura odnosi na energetsku obnovu stambenih zgrada. Radovi koji se financiraju su obnova ovojnice zgrade, zamjena sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete i uvođenje obnovljivih izvora energije. Poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada bit će objavljen u ponedjeljak, a krajnji rok za podnošenje prijedloga je 90 dana.

 

  • Projektna dokumentacija sufinancira se u iznosu od 85%,  a uključuje izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata prije i poslije energetske obnove zgrade i glavni projekt. Provedba energetske obnove na zgradi, stručni nadzor građenja i projektantski nadzor sufinanciraju se u iznosu od 60% prihvatljivih troškova za područje cijele Hrvatske, kazao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Korisnici sredstava su suvlasnici višestambenih zgrada, a prijave u njihovo ime podnosi upravitelj zgrade ili predstavnik suvlasnika. Uvjet koji višestambena zgrada mora ispuniti kako bi se prijavila je 50% ušteda energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini. Najniži iznos prihvatljivih sredstava koji prijavitelji mogu tražiti je 150 tisuća kuna, a najviši 16 i pol milijuna kuna po jednoj višestambenoj zgradi. Iz Ministarstva graditeljstva najavljuju i sufinanciranje projekata energetske obnove obiteljskih kuća.

Ministar je napomenuo da, budu li iskorištena sva predviđena sredstva, imaju dogovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o alokaciji dodatnih sredstava, pa nitko neće biti zakinut.