Ogulin dobio prvi Bajk punkt

Projekt ‘Bajk punkt’ Obrtničke i tehničke škola Ogulin jedan je od tri nagrađena projekta u Hrvatskoj i to na natječaju Ministarstva turizma naziva Obrazovanje za turizam a koji je objavljen u svrhu promocije i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2016. godine. Vrijednost projekta je 20.000 kuna i 100% je hrvatski proizvod.

Ciljevi projekta Bajk punkt su: bolje razumijevanje tehnologije, njenih prednosti i nedostataka, razumijevanje okolišnih, ekonomskih i socijalnih aspekata tehnologije, povećanje investicija u bicikle usporedno s početnim
stanjem, uključenje bicikala u gradske transportne strategije, smanjenje emisije stakleničkih plinova, razvoj politika koje stimuliraju uporabu bicikala u gradskom prijevozu, razvoj novih projekata na području održive mobilnosti, te aktiviranje građana na rekreaciju i upoznavanje ljepota Grada Ogulina i šire okolice.

Biciklističke staze su odabrane na način da obuhvate sve znamenitosti Ogulinskog kraja. Turistička zajednica grada Ogulina škola zbog potreba projekta ustupila je na korištenje postojeće cikloturističke rute grada Ogulina koje su korištene kao podloga a u nju su također dodane i nove. Posebno je zanimljiva aplikacija, koju su izradili učenici, koja omogućava biciklistima da preko QR koda na svoj mobilni uređaj učitaju biciklističke staze sa svim podacima. Također kako bi bicikli noću bili osvijetljeni postavljeni su i solarni paneli koji napajaju led rasvjetu.

Mentor projekta je nastavnik David Fabijan, suradnici su Damir Mihaljević, Milan Žlimen te Dario i Nikola Turković, učenici su David Dadasović, Leo Domitrović, Filip Gašparović, Luka Vučetić, Pero Pribanić, Krešimir Cindrić, Josip Grdić, Robert Conjar i Josip Perković. Projekt su podržali ravnateljica škole Zrinka Ceranić-Jurković, Grad Ogulin, Turistička zajednica Grada Ogulina, Lovačka kuća Sveti Hubert i Foto video Miro.

Bajk punkt možete pronaći u neposrednoj blizini Frankopanskog kaštela, Đulinog ponora i gradskog parka te hotela Sveti Hubert u kojem se na recepciji nalazi ključ za bicikle.

U školi na kraju ističu, kako će ako bude novih natječaja svakako aplicirati za nove Bajk punktove na jezeru Sabljaci i u Josipdolu. A ukoliko ste zainteresirani za ulaganje u ovaj projekt svakako se javite ekipi iz Obrtničke i tehničke škole jer njima idjea i volje nikada ne nedostaje. www.otsog.hr