Etična banka možda već iduće godine u Dugoj Resi

Prva Etična banka u Hrvatskoj mogla bi biti otvorena već iduće godine. Zanimljivo je da bi Etična banka svoje sjedište trebala imati u Dugoj Resi. Ovaj grad prepoznao je potencijal ovakvog projekta i ponudio svoj prostor za smiještanje jedne ovakve banke.

Ono po čemu će se Etična banka razlikovati od drugih komercijalnih banaka je to što je riječ o servisu za financiranje dobrih ideja – ekonomski održivih, društveno odgovornih te ekoloških projekata. Posebnom je čine i zadrugari koji kao suvlasnici s udjelom u temeljnom kapitalu banke jedini mogu biti njezini klijenti.

Za razliku od komercijalnih banaka, Etična banka će nuditi mogućnost financiranja start up-ova, odnosno financiranje početnika u poduzetništvu, te dati stručnu podršku u izradi kompletne dokumentacije za projekt, konzultacije i monitoring tijekom cijelog perioda realizacije. Ujedno će uvesti socijalnu, odnosno društvenu garanciju.

Proces osnivanja komercijalne banke može potrajati i do 7 godina, no, u Etičnoj banci se nadaju da bi vrata mogli otvoriti već iduće godine. Licencu za rad banke očekuju već krajem ove godine.

Zadruga za etično financiranje koja planira otvoriti Etičnu banku trenutno broji oko 700 članova. Plan je do otvaranja banke imati tisuću članova, a kasnije i 15-ak tisuća članova. Neki od njihovih članova su jedinice lokalne samouprave, te udruge i zadruge.