Tribinom u gradskoj vijećnici obilježen Dan borbe protiv siromaštva

Na današnji datum obilježava se Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Proglasili su ga Ujedinjeni narodi 1993. godine, a glavni moto je solidarizacija s osobama u potrebi. U Hrvatskoj, prema nekim podacima, ispod statističke granice siromaštva živi petina građana.

Prema službenim podacima u Karlovcu je trenutno oko 1.300 siromašnih obitelji. Oko 800 obitelji ostvaruje zakonom zajamčena prava iz sustava socijalne skrbi, a još oko 500 ih je obuhvaćeno gradskim Socijalnim programom, kaže pročelnica Andreja Navijalić. No, uzmemo li u obzir stroge imovinske cenzuse za ostvarivanje prava, lako je zaključiti da je broj onih koji jedva spajaju kraj s krajem u stvarnosti još i mnogo veći.

Kako bi se upoznali s problemom siromaštva na lokalnoj razini, u gradsku vijećnicu danas su pozvani učenici karlovačke Ekonomske škole i Gimnazije, za koje je organizirana tribina “Zajedno protiv siromaštva”. Ovom prilikom upoznati su i s postojanjem i radom Centra za beskućnike na Gazi, čiji kapacitet iznosi 17 mjesta za muškarce i tri za žene, a trenutno je, kao i gotovo uvijek, popunjen. Beskućnici u Centru imaju pravo na jedan topli obrok dnevno koji osigurava Grad Karlovac, dok doručak i večeru osigurava sam Centar, zahvaljujući donacijama. Za građane koji su u mogućnosti pomoći, iz Centra upućuju apel i za osiguravanje nedjeljnog ručka. Za jedan nedjeljni ručak, poručuju, dovoljna im je donacija u iznosu stotinu kuna, budući da i sami uzgajaju povrće koje potom koriste u svojoj kuhinji.

U obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv siromaštva uključila se i zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski, pokrenuvši akciju prikupljanja namirnica za donaciju socijalnoj samoposluzi. Donacije možete donijeti radnim danom od 8 do 16 sati u prostorije HDZ-a na Mažuranićevoj obali do 27. listopada.