Dan je kravate – ove sezone nose se zelene nijanse, no crvena i dalje ostaje dobar izbor

Još u 17. stoljeću kravata je osvojila Europu. Zaslugu za to nose hrvatski vojnici koji su kravatu donijeli u Francusku, a sve ostalo je povijest. Od 2008. godine 18. se listopad slavi kao Dan kravate. Pokušali smo saznati što se to ove sezone nosi i koje su boje popularne.

Kravatu mnogi smatraju teretom, no ima i onih koji taj modni detalj cijene i vole nositi. Kravata je jako važna, pogotovo u poslovnom svijetu. Simbol je uspješnosti i zato je muškarci vole, kaže Sebastijan Roić iz udruge Academica Cravatica.

Svake sezone prevladava neka druga boja, prije par godina hit je bila ljubičasta kravata, ove godine nose se zelene nijanse, dodaje Roić. Standardna boja kravate ipak je crvena, s tom bojom niti jedan muškarac ne može pogriješiti u svojoj modnoj kombinaciji, a kod odabira kravate ne treba gledati samo na cijenu.

Najvažniji je materijal, najbolja kravata je svilena i na to treba gledati, kaže Roić. Sve popularnije su i leptir kravate koje su posljednjih godinu dana zavladale. No, kravate nisu isključivo rezervirane za muškarce, žene također vole ovaj modni detalj.

Alternativa kravati je marama oko vrata kod žena, no one vole smišljati nove modne kombinacije, tako da nije rijetko vidjeti ženu s kravatom.

Zahvaljujući udruzi Academica Cravatica koja se bavi promocijom kravate, prošle je godine Dan kravate obilježen u Europskom parlamentu, dok je danas na Europskom trgu u Zagrebu održana izložba kravate.