Grad pristao financirati radne bilježnice karlovačkim osnovnoškolcima – sufinanciranje mogu ugroziti jedino odluke Vlade

Kolegij gradonačelnika odlučio je da će slijediti inicijativu potpredsjednice Gradskog vijeća Marine Novaković Matanić koju smatra afirmativnom i dobrom i dijelom će sufinancirati udžbenike i radne bilježnice za učenike osnovnih škola, najavio je to gradonačelnik Damir Jelić na konferenciji za medije ispred OŠ Dubovac.

– U ovom trenutku zatvara se proračun za iduću godinu iz kojeg će biti osigurano 1,2 milijuna kuna za radne bilježnice za novu školsku godinu, a pola milijuna kuna je osigurano za udžbenike i radne bilježnice za djecu koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji. Ne bih htio prejudicirati što će se dogoditi na jesen jer znate da su izbori, a pitanje cenzusa i svih ostalih stvari to neka ostane novom gradonačelniku ma tko bio. Ovo je samo jedan dokaz jednog oblika logike kontinuiteta i pozdravljanje dobrih ideja, u ovom trenutku oporbe. Istina, ta dobra ideja još traži razradu, ali razrada neka bude u budućnosti, izjavio je gradonačelnik Jelić.

Tu budućnost, odnosno sufinanciranje radnih bilježnica učenicima osnovnih škola jedino bi, kaže gradonačelnik, mogle ugroziti odluke Vlade.

– Pri tom se moram ograditi, to je u ovom trenutku. Uistinu bez ikakve fige u džepu idemo tim putem. Ono što može ozbiljno poremetiti taj put je odluka Vlade po pitanju kreiranja proračuna. Znate da će se Vlada sutra imenovati i nakon toga će ministar Marić poslati dopis za sastavljanje proračuna, kojim putem idemo. Ako bi tu došlo do ozbiljnijih potresa, ja tada više ništa ne mogu jamčiti u proračunu pa tako ni ovo što ovog trenutka mogu jamčiti, pojasnio je gradonačelnik te dodao kako je Karlovac otišao najdalje od ostalih gradova po pitanju financiranja školstva, a primjer je i škola Dubovac čiju energetski učinkovitu fasadu grad financira sredstvima kredita.

Iz ovih subvencija izostavljeni su učenici srednjih škola čije je financiranje udžbenika tražila inicijativa Besplatni udžbenici za sve učenike Karlovca. Srednje škole su doduše u nadležnosti županije, no gradonačelnik smatra da je to nacionalna tema te da je i ovo danas najavljeno sufinanciranje dobar temelj za razradu u budućnosti.