Oprez, vrijeme je sezonskih infekcija!

Djeca u vrtiću često obolijevaju od različitih virusnih i bakterijskih bolesti. Najvećim dijelom uzročnik sezonskih infekcija su virusi, a najčešće se javljaju infekcije respiratornog sustava. Upravo jesen je razdoblje manifestiranja respiratornih infekcija. Vrijeme postaje hladnije, započinje sezona centralnog grijanja, prostorije se slabije mogu prozračivati, svi manje boravimo na svježem zraku. Uz to, kod male djece imunološki sistem tek je u razvoju te su djeca češće i teže bolesna. Posjetili smo Patronažnu službu karlovačkog Doma zdravlja i doznali kako prepoznati simptome, kako ih liječiti i kada je potrebno potražiti liječničku pomoć.

“Kod respiratornih infekcija treba razlikovati prehladu i gripu. Gripa počinje naglo uz povišenje temperature, dok kod prehlade temperatura izostaje. Ostali simptomi su malaksalost, pečenje i bol u grlu, hunjavica, začepljenost nosa, curenje nosa,  promuklost. Budući da su uzroci virusi za koje lijek ne postoji, liječenje je simptomatsko, a obuhvaća snižavanje temperature, povećanje unosa tekućine, inhalacije, čišćenje nosa, provjetravanje prostorija u kojima dijete boravi. Ako simptomi potraju duže od nekoliko dana, preporuka je obratiti se pedijatru, jer tada je moguće da se radi o bakterijskoj infekciji, pa je potrebno daljnje liječenje, kaže partonažna sestra Mateja Cvitak.

Respiratorne infekcije nisu jedini zdravstveni problem koji je ovih dana učestalije prisutan kod djece – tu su i probavne infekcije koje se očituju proljevom, povraćanjem, slabošću i bolovima u trbuhu. Liječenje je također simptomatsko, nadoknadom tekućine pripravcima oralne rehidracijske soli te laganom, ali kvalitetnom i raznolikom prehranom.

Budući da se ove vrste infekcija vrlo lako i brzo šire među djecom, od ključne je važnosti prevencija zaraze, izbjegavanjem boravka u prostorima s mnoštvom ljudi i redovnom higijenom. Savjet roditeljima glasi i da budu odgovorni prema ostaloj djeci, te da svoju djecu, ako su prisutni simptomi bilo respiratornih bilo probavnih infekcija, ne dovode u vrtiće i škole do potpunog nestanka simptoma.