Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca najuzornija seoska žena u Hrvatskoj

Tamara Krklec Čvangić iz mjesta Brodarci nedaleko od Karlovca najuzornija je seoska žena u Hrvatskoj. Udruga “Uzorne seoske žene” ovaj izbor organizira već sedamnaest godina. Svake godine izbor se održava u drugoj županiji, a ove je godine stručni žiri najviše bodova dodijelio kandidatkinji iz Karlovačke županije. Posjetili smo njeno imanje i provjerili kako je zaslužila titulu najuzornije.

Najuzornija seoska žena u Hrvatskoj, Tamara Krklec Čvangić, zapravo nije tipična seoska žena. Ne bavi se prvenstveno poljoprivredom, već izradom narodnih nošnji. U naselje u Brodarci nadomak Karlovca doselila je prije nekoliko godina, i to iz Zagreba. Zato su ju sam poziv da se prijavi na ovaj izbor, a potom i pobjeda, zapravo – iznenadili.

Tamara je, naime, vlasnica obrta čija je glavna djelatnost izrada narodnih nošnji. U njenoj radionici odvija se svaki korak do finalnog proizvoda – od tkanja na tkalačkom stanu do izrade najkompliciranijih sitnih detalja. Bavi se također i restauracijom starih nošnji, izrađuje etno-kreacije i suvenire. Organizira i vodi radionice tkanja i vezenja te ostalih vještina ručnog rada potrebnih za izradu nošnji. Ono što je danas preraslo u ozbiljan posao, počelo je iz ljubavi prema folkloru, kojim se bavila od mladih dana. Na svom imanju, koje uključuje i Kuću za odmor kategoriziranu s tri zvjezdice smještajnog kapaciteta za četiri osobe, Tamara također proizvodi domaću hranu, no samo za vlastite potrebe, i za svoje goste.

Budući da će se iduće godine izbor za najuzorniji seosku ženu održati u Karlovačkoj županiji, ovogodišnja pobjednica nada se da će od njenog izbora koristi imati cjelokupno ovdašnje područje i da će se dobar glas o ruralnom turizmu karlovačkog područja nadaleko pročuti.