Konačno stiže nogostup u Tušilović – krenuli i radovi na kolniku do Budačke Rijeke

U Tušiloviću su počeli radovi na izgradnji dugo očekivanog i najavljivanog nogostupa. Osim toga na dionici D1 do Budačke Rijeke sanira se cesta, a radove su danas obišli predstavnici ministarstva prometa i infrastrukture, Hrvatskih cesta, županije i grada.

Zbog trenutnih vremenskih prilika radovi se odvijaju sporije nego što bi to izvođač ili mještani željeli, no bitno je da su nakon toliko godina ipak krenuli. Investicija na sanaciji kolnika od Tušilovića do Budačke Rijeke vrijedna je oko 15 milijuna kuna i rok za dovršetak je kraj godine, dok su radovi na nogostupu vrijedni oko 4 milijuna kuna.

Ispričavam se stanovnicima Tušilovića i žalim za svim onim što se događalo ranije, međutim, nadam se da ćemo vrlo brzo svi biti zadovoljni kad nogostup bude završen, poručio je direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Netko je, ne samo taj projekt, nego i neke druge koji su jako bitni i vitalni za grad Karlovac i Karlovačku županiju držao u ladicama nekoliko godina. Mi dobro znamo da pripreme za uži gradski prsten su bile itekako odmaknule i onda su odjednom stale i taj zastoj je bio pet – šest godina iz istog razloga, rekao je pak zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Miro Škrgatić.

Ako vam kažem konkretno da smo 85 imovinskih problema mi riješili, da smo na ovom prostoru imali 110 vlasnika, a 30 izvlaštenja koja su bila od Australije, Kanade, Srbije do Europske unije, rekao sam vam da je jedan čitav tim pravnih stručnjaka radio na ovom projektu. Bili smo pošteni prema građanima, rekli smo im da ćemo ovo dotjerati do kraja, ali smo se ogradili i nismo znali im reći točno godinu. Ja sam očekivao da će to biti ranije. Sedam godina je stvarno mukotrpan posao i koliko god da je ovo svečarski trenutak jer kreću radovi, ne može čovjek otkriti dijeljenje bijesa sa mještanima ovog prostora što tek sada kreće, pa ovim putem zahvaljujem se svima zbog svečarskog trenutka, ali se ispričavam svima što smo tek danas ovdje, rekao je gradonačelnik Damir Jelić.

To je državna cesta, prometna, jedna od najprometnijih u Hrvatskoj, stoga je nogostup nužan, kao i njegov nastavak do Karlovca, poručio je pak župan Ivan Vučić.

Radi se samo o prvoj fazi radova od benzinskih stanica pa do zavoja čime će biti riješena jedna crna točka, no nakon toga slijede druga i treća faza. U pripremi su i projekti nogostupa u Draganiću te Brze ceste od Mostanja do Cerovca Vukmanićkog.