HVZ ima osam novih čamaca – jedan stigao i u Karlovačku županiju

Hrvatska vatrogasna zajednica ima osam novih čamaca koje će koristiti najugroženije županijske vatrogasne zajednice. U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo povećane ugroze od poplava, osobito na našem području. Vatrogasci su jedna od službi koja tu odrađuje najveći dio posla.

Vatrogasci su organizirani prije 140 godina, kada su doista samo gasili požare, no danas sudjeluju u pomaganju kod svih izvanrednih situacija. Stoga moraju biti spremni na sve. Vrijednost nabavljenih čamaca je 817 tisuća kuna, iako je u planu bilo nabaviti ih za deset županija, zbog smanjenih sredstava od prvotnog se plana odustalo, istakno je to načelnik HVZ-a Željko Popović. Čamce duge šest metara s motorom 30 konjskih snaga je potrebno dodatno opremiti, a slijedi i obuka voditelja i vozača čamaca.

No, ovom je priliko ukazano i na problem koji vatrogasna zajednica ima s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje. Predsjednik HVZ-a Ante Sanaderrekao je da će sepokušati izboriti da HVZ bude nadležan za vatrogasce, naime kaže da se za to ne mogu izboriti jer se uvijek politički ubace nekakvi tipovi.

Nakon što je 2005. osnovana Državna uprava za zaštitu i spašavanje, uvijek netko po političkoj podobnosti postane šef, oni su nadležni za vatrogastvo. Na žalost, HVZ, ja kao predsjednik i načelnik koji je profesionalac, osjećamo se loše jer nismo nadležno tijelo za vatrogastvo iako sve radimo i odrađujemo, a nadležno tijelo je u toj Državnoj upravi i tamo su stavili glavnog zapovjednik, kaže Sanader. U Zakonu o civilnoj zaštiti tako se Hrvatska vatrogasna zajednica uopće ne spominje, dodao je Sanader. Najavljujem bitku za status vatrogasaca jer želimo da Hrvatska vatrogasna zajednica bude nadležna za vatrogastvo, da glavni vatrogasni zapovjednik bude tu gdje mu je vojska, a ne tamo u državnom tijelu, otuđen od vatrogasaca, zaključio je Sanader.