U NP Plitvice zadovoljni sezonom, gosti i dalje pristižu u velikom broju

U Nacionalnom parku Plitvice i više su nego zadovoljni rezultatima ovogodišnje turističke sezone. Posjetili smo Plitvice i uvjerili se da, iako smo duboko zakoračili u jesen, gosti još uvijek pristižu i to u velikom broju.

Plitvička jezera godišnje posjeti više od milijun i dvjesto tisuća gostiju, većinom gostiju iz inozemstva. “Budući da su najbrojniji posjetitelji Plitivičkih jezera strani gosti koji dolaze u sklopu proputovanja do Jadrana, i ovdje je špica turističke sezone u srpnju i kolovozu”, kaže Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera. “Najčešći gosti su Europljani, na četvrtom mjestu su gosti iz Azije, a domaći gosti su na 7. – 8. mjestu”, dodaje Borčić.

“Predivno je. U Izaelu niti igdje u blizini nemamo ništa slično. Ovo je jedno od najljepših mjesta na svijetu. Dosta sam putovao, a ovdje stvarno uživam”, rekao nam je Jonathan iz Izraela kojega smo zatekli u razgledavanju.

Plitivice su bez sumnje sve veći hit među stranim turistima, no najstariji hrvatski nacionalni park organizacija UNESCO nedavno je upozorila da bi upravo zbog prevelikog rasta broja posjetitelja mogao biti izbrisan s popisa svjetske baštine. Zato iz Nacionalnog parka najavljuju izradu plana upravljanja posjetiteljima, koji bi trebao smanjiti pritisak na najpoznatije prirodne fenomene parka i osigurati njihovu održivost.