Karlovački inovatori još jednom uspješni – šest medalja na ovogodišnjoj ARCI

Članovi Udruge inovatora Karlovačke županije predstavili su se od 20. do 22. listopada na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu. Izložba je jučer zatvorena dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima.

Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je jedinstvenoj inovaciji na svijetu – Samohodnom vagonu za rasuti teret Radionice željezničkih vozila Čakovec. Inovacija je prvi puta predstavljena na domaćoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod.

Tvrtka HS Produkt nagrađena je zlatom za novi dizajn pištolja HS/XD MOD:2 i modularnu opremu jurišne puške, a zlatnu medalju dobio je i Krešimir Tomljenović za cijevnu konstrukciju za mjerenje protoka tekućina.

Vladimir Tudić i Marinko Spudić za agregat za pospješivanje izgaranja fosilnih goriva u kotlovima i smanjenje emisije CO2 nagrađeni su srebrnom medaljom, dok su broncom nagrađeni OPG Goran Radović za inovativan sustav izrade organske podloge za hidroponski uzgoj, tvrtka Kapa d.o.o. za vrećicu sa sjemenom za uzgoj trave te Marin Cindrić i Jelica Vukić za namaz i žele od sirutke i voća.

Na ARCI se ove godine predstavila i karlovačka Tvornica Turbina s konstrukcijom primjene kočnice na vertikalnoj pumpi.

Na izložbi je predstavljeno 180 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu, preko inovacija iz vojne industrije do znanstvenih projekata i otkrića. Međunarodna izložba inovacija ARCA već se 14. puta održala u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Visoka pokroviteljica izložbe bila je Predsjednica Republike.