Održano predavanje o dijabetesu u organizaciji udruge ”Novi život”

Šećerna bolest ili dijabetes poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi. Najčešća je endokrina bolest, a broj novootkrivenih osoba koje boluju od dijabetesa u stalnom je porastu. Procjenjuje se da u svijetu živi gotovo 400 milijuna osoba sa šećernom bolešću. O tome kako ga liječiti ovu bolest današnjice govorila je dr. Kristina Lončarić na predavanju u karlovačkoj knjižnici u organizaciji udruge ”Novi život”.

Svega 7,5 posto oboljelih od šećerne bolesti živi život bez komplikacija. Dijeabetes može imati i najteže posljedice, ako se ne uoči na vrijeme. Simptomi koji ukazuju na ovu bolest odnosno na tip 1 dijabetesa su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid i povećan umor. U tipu 2 simptomi se javljaju postupno u blažem obliku, teže ih je dijagnosticirati, a mogu i izostati.

Većina ljudi ima višak tjelesne težine, pa je skidanje kilograma uz smanjenje unosa ugljikohidrata i više vježbanja najbolja prevencija protiv dijabetesa tipa 2 odnosno kako ga još nazivaju globalne epidemije modernog doba, čulo se na predavanju.