Povodom Dana darivatelja krv župan Vučić ugostio dugogodišnje darivatelje

Svake sekunde u svijetu netko treba krv da bi preživio. Nije ju moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor tog lijeka je čovjek – darivatelj. Svi smo mi, kada nam krv zatreba kao lijek, ovisni samo o dobrovoljnim darivateljima. Kako bi se tim ljudima zahvalilo na njihovoj humanosti, 25. listopada obilježava se nacionalni Dan darivatelja krvi. Tim povodom župan Ivan Vučić danas je u svom uredu  ugostio predstavnike gradskih i općinskih društava Crvenog križa, kao i dugogodišnje darivatelje.

Među darivateljima koje je župan danas ugostio bili su Milan Bokulić koji je krv do sada darivao čak stotinu puta, i Marica Đurin koja je to do sada učinila 65 puta.

Organizirano prikupljanje krvi u Hrvatskoj je započelo prije točno 63 godine. Prva akcija darivanja krvi održana je u sisačkoj željezari. Zato je 25.listopad posvećen obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi te se na taj dan šira javnost podsjeća na to koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života, kaže Mirjana Puškarić, ravnateljica Društva Crvenog križa Karlovačke županije.

U Hrvatskoj ima više od 176 tisuća darivatelja, zahvaljujući kojima je lani prikupljeno 160 tisuća doza krvi. U Karlovačkoj županiji lani je prikupljeno 5.411 doza, čak tisuću više nego godinu ranije. Po prosjeku darivanja krvi nalazimo se na 12. mjestu županija u Hrvatskoj.

I ovaj tjedan karlovački Crveni križ organiziran nekoliko akcija – 26. listopada u policijskoj upravi i prostorijama Crvenog križa u Smičiklasovoj, 27. listopada u Lasinji te 28. listopada ponovo u Crvenom križu u Karlovcu.