Zbog prevelikog broja posjetitelja ove godine nema Obiteljskog tjedna na Plitvicama

Kruna sezone u najvećem, najstarijem i najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku – Plitvičkim jezerima, posljednjih je nekoliko godina bio Obiteljski tjedan za hrvatske građane. Obiteljski tjedan održavao se u listopadu, kada su obitelji s djecom mogle posjetiti Plitvice po cijeni od stotinu kuna. Međutim, ove godine manifestacija je obustavljena.

Turistička navala na Plitvice u zadnje je vrijeme dobila karakter masovnosti koji je doveo do velikih izazova u kvalitetnom upravljanju zaštićenim područjem, prvenstveno na polju očuvanja iznimnih prirodnih vrijednosti zbog kojih su Plitvička jezera kao prirodna vrijednost stavljena na popis Svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Zbog toga je ova organizacija nedavno upozorila da bi Plitvička jezera mogla biti skinuta s tog popisa. Uz radove na infrastrukturi, upravo to glavni je razlog zbog kojeg se ove godine odustalo od organiziranja Obiteljskog tjedna, rekao nam je Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera.

U UNESCO-ovom paketu mjera od Hrvatske se traži i da stavi moratorij na gradnju, te da se javna ustanova uključi u postupak izdavanja građevinskih dozvola za objekte na području NP Plitvice. Kako bi se problem masovne posjećenosti riješio, radi se, kaže Borčić, na Akcijskom planu kojime će se znatno mijenjati postojeća situacija.

Ipak, iz NP obavješavaju da su u pripremi programi namijenjen školskim grupama u okviru kojih će cijena ulaznice za navedenu kategoriju posjetitelja biti povoljnija. Cijena ulaznice od 1. studenoga je snižena i iznosi 55 kn za individualne posjetitelje.