105 žena dobilo posao gerontodomaćice; brinu o 830 starijih osoba

Čak 2.500 žena u Hrvatskoj zaposleno je u sklopu projekta „Zaželi!“, programa aktivacije žena u lokalnoj zajednici. Zapošljavanje se provodi u obliku javnog rada i traje 6 mjeseci, a radi se o poslovima pomoći starijim stanovnicima bez adekvatne pomoći u domaćinstvima. U Karlovačkoj županiji na taj način je zaposleno 105 žena koje brinu o 830 osoba starije životne dobi.

Program Zaželi provode Hrvatski zavod za zapošljavanje, općine i gradovi, te crveni križ i Caritas. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 60.6 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Ovakav oblik javnog rada je prilika za razvijanje samopouzdanja te stjecanje novih znanja i vještina koje će ženama olakšati ulazak na otvoreno tržište rada po završetku programa, poručuju iz HZZ-a.

Mogućnost barem privremenog zapošljavanja dobila je Manda Davidović, koja je već 19 godina bez posla. Posao gerontodomaćice obavlja na području Tušilovića i jako joj se sviđa. Jedan od bračnih parova o kojima brine gerontodomaćica su i Jurići koji žive u Tušiloviću. Sami su i bolesni, a svaki Mandin dolazak ih razveseli.

Nažalost, program traje do 1. prosinca, tako da će ovi stari ljudi ostati bez pomoći a gerontodomaćice bez posla. No, nadaju se da će Hrvatski zavod za zapošljavanje s partnerima iznaći sredstva za nastavak ovog programa ili osmisliti sličan projekt.