Onkološkim bolesnicima potrebna je podrška raznih stručnjaka – predavanje o psihoonkologiji

Psihoonkologija je posebna disciplina u medicini koja se bavi izučavanjem psihičkih reakcija i psihoterapijskim intervencijama kod onkoloških bolesnika nakon pojave maligne bolesti. O psihoonkologiji riječi je bilo na jučerašnjem predavanju u organizaciji udruge Novi život.

Oboljeli od malignih bolesti iskazuju visok stupanj psihičkih smetnji – tjeskoba, depresivnost, panične smetnje, prestrašenost, fobije u trenutku prije i u trenutku dijagnosticiranja kao i tijekom liječenja.

Psihoonkolozi osobi pokušavaju pomoći i psihološki i duhovno, a radi se o različitim stručnjacima – psihijatrima, onkolozima, kliničkim i zdravstvenim psiholozima, logopedima, radnim terapeutima, medicinskim sestrama, socijalnim radnicima, duhovnicima, odnosno širokom krugu ljudi koji u takvim situacijama mogu pomoći.

U Hrvatskoj nema dovoljno psihoonkologa, stoga je osim preventivnog djelovanja na onkološke bolesti potrebno animirati sve snage u dijelu dijagnostike, liječenja, ali i u mnogim slučajevima palijativne skrbi, poučila je profesorica psihologije Mirjana Lulić.