Dani speleologije u Karlovcu – 4. studenog službeno otvorenje Speleoteke

Više od mjesec dana, od 22. listopada pa sve do 25. studenog, trajat će Dani speleologije u Karlovcu. Sve je započelo otvorenjem Speleoteke u prostorijama Aquatike, a finale će biti trodnevni Stručni skup speleologa Hrvatske koji će biti održan u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi.

Karlovac će narednih mjesec dana biti centar speleologije u Hrvatskoj. Povodom 20 godina djelovanja Speleološkog društva u Karlovcu organizirani su Dani speleologije obuhvaćaju čitav niz događanja.

Sve je započelo još prošli vikend otvorenjem Aquatike. Naime, u okviru ove ustanove djeluje i tzv. Speleoteka – prva hrvatska speleološka zbrika knjiga i časopisa namijenjena javnosti. Ovdje se nalazi gotovo 5 tisuća naslova – knjiga, časopisa, brošura, tematskih separata i audiovizualne građen vezane uz geologiju, arheologiju, geomorfologiju, hidrogeologiju, paleontologiju, biografiju te zaštitu krša i prirode. Građa dolazi iz fundusa speleoloških udruga i privatnih zbirki, a njeno prikupljanje trajalo je desetljećima. Speleoteka će u prvoj fazi osnivanja biti “u gostima” Aquatike, no u Speleološkom društvu Karlovac kažu da im je cilj u konačnici osnovati reprezentativnu speleoteku na razini Hrvatske.

U sklopu Dana speleologije, organizirano je i čak pet izložbi. U Paviljonu Katzler već se sada može razgledati izložba o speleološkoj opremi kroz povijest, a 3. studenog u Gradskom muzeju bit će otvorena i izložba “Putovanje kroz povijest speleologije” iz fundusa Speleološkog odsjeka Željezničar iz Zagreba.

Svečano otvorenje Dana speleologije je 4. studenog, kada će biti službeno otvorena i vrata Speleoteke te izložba “Svijet ispod svijeta”, te održano predavanje Jane Bedek iz Hrvatskog biospeleološkog društva.