Dan otvorenih vrata Županijskog suda u Karlovcu – cilj suda je brza pravda

Brza pravda cilj je Županijskog suda u Karlovcu. To znači da se predmeti na sudu ne bi smjeli zadržavati dulje od tri godine i tako dobiti oznaku starog predmeta. Takvih je trenutno na županijskom sudu oko 50 posto, većinom u građanskoj grani, ne u kaznenoj. Razlog, kaže predsjednik suda Ivan Perković, većinom ne leži u tromosti sustava.

– Puno je stvari u rukama samih stranaka i ovisi o njihovoj inicijativi kako će i koliko predmet trajati, kazao je sudac Perković.
Županijski sud u Karlovcu jedan je od boljih po brzini rješavanja sporova. Trenutno je na sudu 1.705 neriješenih predmeta ili predmeta u postupku, što je za 160 manje nego na kraju prošle godine. U prvih šest mjeseci ove godine sud je primio 2.447 predmeta, a riješio 2.594.

– Mi kao sud nastojimo raditi tako da više riješimo predmeta nego što primimo. To je tzv. rješavanje priliva i prvi kriterij na temelju kojeg se može zaključiti radi li neki sud dobro. Ako vi manje rješavate od broja kojeg primate, idete stalno u zaostatke. Srećom, nama se to ne događa i hvatamo korak s tim prilivom i možemo reći da redovito rješavamo više od priliva, pojasnio je Perković.
Županijski sud bavi se predmetima poput ubojstva, trgovine drogom, ilegalnog prelaska granice pa sve do neriješenih međususjedskih odnosa i ostavštine. Trenutno ima 46 zaposlenika zajedno sa Stalnom službom u Gospiću. U radu sada pomaže i sustav e-spisa pa tako na sud u Karlovcu mogu doći i slučajevi sa nižeg suda iz svih dijelova Hrvatske.

– Tako da naš drugostupanjski sud može dobiti presudu Općinskog suda u Dubrovniku na koju je stranka izjavila žalbu i naš sud odlučuje o tome. Takvu organizaciju rada pozdravila je i Udruga hrvatskih sudaca jer na taj način se omogućava da se ujednačava praksa na području cijele države, a istovremeno se opterećenje po sucu ravnomjerno raspoređuje, ali napominjem to je samo u građanskoj grani suđenja, dodaje Perković.

Stanje s brojem predmeta stagnira, iz godine u godinu ne bilježi se neko drastično povećanje broja predmeta. Priliku vidjeti kako to sve izgleda imali su građani u sklopu Dana otvorenih vrata, ali kao i za Prekršajni, ni za Županijski sud nisu pokazali interesa. Možda će iduće godine kada se sudovi vrate u novoobnovljenu karlovačku Palaču pravde.