Derutni mostovi i dalje čekaju obnovu; ŽUC za rekonstrukciju nema novca

Derutni mostovi i njihova obnova tema su o kojoj se najviše raspravljalo na Aktualnom satu Županijske skupštine Karlovačke županije. Najviše zanimanja vijećnici su pokazali za dva mosta koja su od iznimne važnosti za lokalno stanovništvo. Jedan most je već dugo spominjani koji spaja Zadobarje i Tomašnicu, dok je drugi pontonski most u Gornjem Bukovlju.

HSLS-ovog vijećnika Stjepana Mikulandrića zanimalo je kad će biti obnovljen most u Zadobarju koji već duže vrijeme vapi za rekonstrukcijom. Odavno je obećano da će vidljive rupe biti sanirane, no obećanje nije izvršeno, naglasio je Mikulandrić.

  • Nismo megalomani da tražimo da mora biti odmah, ali stavite bar dio toga u funkciju. I nemojte, molim vas, više ljudima davati lažna obećanja, kao što ste dali lažna obećanja 2009. godine prilikom lokalnih izbora da ćete izgraditi taj most, kazao je Mikulandrić.

Ravnatelj županijske uprave za ceste Boris Kozjan kazao je da je taj most u zajedničkoj nadležnosti ŽUC-a i Grada Karlovca što otežava njegovu brzu obnovu. Mišljenja oko statike mosta su podijeljena, kaže Kozjan, te dodaje da će zbog nedostatka sredstava doći do toga da će taj most morati zatvoriti. Najveći problem je, naglasio je, smanjenje sredstava koje dobivaju iz državnog proračuna.

  • Ja ću podsjetiti da ŽUC s osnova ukidanja sredstava od 2013. godine ima 40 milijuna kuna manje sredstava koja su ulagana u ceste. Pokušajmo svi zajedno zamisliti što bi značilo kad bi danas ŽUC imao tih 40 milijuna. Pretpostavljam da pitanja za mene ne bi ni bilo, zaključio je Kozjan.

Vijećnike je zanimalo i stanje pontonskog mosta u Gornjem Bukovlju. Kozjan kaže da je za njegovu obnovu potrebno oko 1,5 milijuna kuna koje ŽUC nema. Taj most možda će i prije zime morati biti zatvoren za promet, zaključio je Kozjan. Župan je, pak, podsjetio na još jedan most za koji je postojalo obećanje da će biti obnovljen, i to onaj u Mahičnom.

Budući da konkretne odgovore nisu dobili, stanovnici obližnjih mjesta koji svakodnevno koriste spomenute mostov,e čini se, morat će pričekati još neko vrijeme. A možda će pitanja o budućnosti mostova morati uputiti institucijama na državnoj razini.