Uskoro kreće sanacija štete od eksplozije na Strossmayerovom trgu

Još uvijek nije poznat točan iznos štete koja je nastala 12. listopada u eksploziji na Strossmayerovom trgu broj 2. U eksploziji, kojoj je prethodilo ubojstvo, potpuno su uništena dva stana, a još je nekoliko stambenih i poslovnih prostora pretrpjelo jača oštećenja. Kada se može očekivati sanacija, doznali smo u Inkasatoru.

Dva potpuno uništena i dva jače oštećena stana, oštećenja prostorija Planinarskog društva Dubovac i Udruge slijepih Karlovačke županije i šteta na jednom stanu u susjednoj stambenoj zgradi na adresi Strossmayerov trg 1, epilog su tragičnog događaja od 12. listopada. “Dva stana su u potpunosti uništena. Jedan je u privatnom vlasništvu, gdje je vlasnica gospođa koju smo zbrinuli što se tiče smještaja, a drugi stan, u kojemu se eksplozija i dogodila, u vlasništvu je državnih nekretnina RH, kaže direktor Inkasatora Nikola Rogoz.

Iako je izvid štete završen, koliko će koštati sanacija još uvijek se ne zna. “Iz razloga što sada sa svojim poslom završavaju statičari. Kad oni završe izradu svoje dokumentacije potrebne za obnovu ove stambene zgrade, prekontrolirat će se izrađeni troškovnik, i na taj troškovnik suglasnost moraju dati osiguravajuće društvo koje će financirati obnovu ove stambene zgrade, ali i konzervatori, s obzirom da se radi o zgradama u Zvijezdi koje su pod zaštitom konzervatora”, pojašnjava Rogoz.

Nužni radovi zaštite objekta od padalina i podupiranja krovne konstrukcije, koji bi trebali spriječiti daljnje štete, izvedeni su odmah nakon završetka očevida, a u Inkasatoru očekuju da bi i radovi na sanaciji trebali početi vrlo brzo. “Dinamika radova ovisit će o vremenskim uvjetima. Vjerujem da ćemo u suglasju osiguravatelja, konzervatora, upravitelja i izvođača radova što je moguće prije završiti taj objekt i normalizirati stanje”, zaključuje direktor Inkasatora.

Osim stanarke stana koji je potpuno uništen, svi ostali u međuvremenu koriste svoje stambene i poslovne prostore. U Inkasatoru kažu – bez straha po svoju sigurnost. Ipak, korisnicima Planinarskog društva Dubovac do završetka sanacije savjetuje se korištenje prostorija uz pojačanu pažnju. Ne preporučuje se dolazak većeg broja ljudi jer opreza u ovakvim situacijama nikad dosta.