Conpasta i ove godine u Karlovcu

Tradicionalni kongres tjesteničarstva „Conpasta“ i ove je godine održan u Karlovcu i to u prostoru Doma OS RH Zrinski. Cilj ovog događanja je potaknuti vežu proizvodnju tjestenine u Hrvatskoj jer se trenutno proizvodi 18 tisuća tona, a potrebno je oko 50 tisuća tona tjestenine godišnje.

I ove godine “Conpasta” se sastojala od predavanja, natjecanja i to profesionalnih kuhara te srednjoškolaca. Osim toga održane su i prezentacije izvornih hrvatskih tjestenina.

U Hrvatskoj se danas uvozi 60 posto tjestenine, a ove je godine potrošnja udvostručena što dodatno povećava količinu uvezene tjestenine. Isto tako iznenađuje podataka da ni jedna hrvatska tjestenina nije zaštićena, kaže organizator događanja Stjepan Odobašić i smatra da bi se domaća proizvodnja trebala povećati.

Domaćim proizvođačima teško je biti konkurencija velikim sustavima, a priču bi trebalo graditi na izvornoj tjestenini. Ove godine “Conpasta” je bila jako uspješna, došao je velik broj mladih koji su pokazali interes za tjesteninu u gastronomskom smislu. Sljedeće godine “Conpasta” će opet u Karlovac, a u pripremi su i neki noviteti, ponovno stižu i inozemni kuhari i to iz deset svjetskih zemalja.