Predstavljene nove slikovnice iz serije “Jak kao Jakov”: “Boskee” i “Jakov”

Posljednje dvije slikovnice iz serije “Budi jak kao Jakov” predstavljene su u karlovačkoj gradskoj knjižnici. Poruka je ista kao i u prehodnim izdanjima slikovnica o životu dječaka koji je unatoč svojoj hrabroj borbi izgubio bitku s teškom bolešću: Život je najveći dar i trebamo ga cijeniti i poštivati.

Jakov je bio dječak koji je bolovao od teškog oblika leukemije. S bolešću se borio velikom snagom duha i optimizmom, smijehom, pjesmom i maštom. U svom prekratkom životu mnogo je vremena proveo u bolnici. Društvo na bolničkom krevetu bili su mu njegovi plišani prijatelji. Prijatelji iz mašte pomagali su mu da prođe sve što je morao. Nakon Jakovljeva odlaska na ideju njegove majke plišanci su pretvoreni u likove iz slikovnica. Svaki je oživio u jednoj priči, a posljednja je na red došla ovčica Boskee.

Slikovnica “Boskee” govori o tome što sve jedni drugima možemo darovati u predbožićno vrijeme, o zlatnom runu, kosi koja pada pa ponovo raste još ljepša i ljepša, te zahvaljuje svim volonterima koji su pomagali udruzi Jak kao Jakov. Ova udruga danas pomaže brojnoj oboljeloj djeci, a upravo to Jakovljevo je naslijeđe na koji su ponosni svi koji su ga poznavali i voljeli. Serija “Jak kao Jakov” završava slikovnicom koja nosi ime dječaka čiji je život i prerani odlazak i danas, godinama kasnije, mnogima inspiracija da poštuju i cijene ono što imaju.

Autorica teksta je Natali Šarić. Za ilustracije je zaslužna studentica likovne akademije Martina Bastalić, a za lekturu Anita Klarić. Sve slikovnice ugledale su svjetlo dana zahvaljujući volonterskom radu svih uključenih u njihovo nastajanje, a samo tiskanje je omogućeno zahvaljujući donatorima.