Karlovačke rijeke koje su prezentirane u slatkovodnom akvariju, svoja izvorišta kriju u mračnim dubinama hrvatskog krša. Ta činjenica povezuje speleologiju i Aquatiku, a od večeras ih službeno povezuje i Speleoteka. Svi oni koji su zainteresirani za zaštitu prirode ovdje mogu pronaći oko 4.000 naslova speleološke literature na teme poput hidrogeologije, geomorfologije i biospeleologije

– Speleoteka fukcionira po principu znanstvene čitaonice, nije knjižnica niti posudbeni odjel jer ovdje se nalaze naslovi koji su previše vrijedni da bi izašli iz ovog prostora. Kako u knjižnici radi studijski odjel, tako radi i Speleoteka, ovdje ljudi mogu doći te sjesti i čitati, a radimo svaki dan od 10 do 18 sati, kazala je tajnica Speleološkog društva Karlovac Morana Rožman.

Knjige koje se ovdje mogu pročitati su iz Hrvatske, ali i cijeloga svijeta. Sada su prvi puta objedinjene na jednom mjestu. Prema sadašnjem dogovoru u Aquatici će biti samo šest mjeseci.

– Nadamo se da ćemo naći zajednički interes da Speleoteka produži svoj boravak u Aquatici, a možda ostane i zauvijek, najavila je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš.

Tako u naš grad može privući još više turista, ali i znanstvene zajednice koja bi na Aquatiku zbog ribljeg svijeta i ovih knjiga mogla gledati kao na riznicu znanja.

– Aquatika je na tom tragu i uvjereni smo da će povući i druge aktivnosti u gradu tako da Karlovac zaista više neće biti grad kroz koji se prolazi, već grad u kojem se ostaje, izjavio je predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovca Damir Mandić otvorivši službeno Speleoteku.

Ovo otvorenje samo je dio manifestacije Dani speleologije kojom se obilježava 20 godina Speleološkog društva Karlovac. Središnja proslava bit će 16. studenog u Gradskoj knjižnici.