Predviđanja se pokazala točnima: Vodostaji nisu prešli sedam metara

Karlovčani ovog puta ne moraju strahovati od poplava. Vodeni val prošao je našim područjem bez posljedica za stanovništvo. Imali smo i malo sreće jer nije bilo toliko kiše na području sliva Korane, pa je ona znatno sporije rasla od Kupe koja je u jednom danu narasla gotovo šest metara.

Predviđanja Hrvatskih voda ovog su se puta pokazala točnima. Još u petak najavili su kako će Kupa u Karlovcu u ponedjeljak dostići sedam metara. To se danas i dogodilo. Srećom, rijeke su ovog puta bile blage, pa problema nije bilo.

Očekujemo dosta brzo povlačenje vode jer na svu sreću treba imati u vidu da su neki preduvjeti ove godine bili povoljni, a to znači da je korito Kupe nizvodno od Karlovca bilo prazno. To znači da će se vodni val brže povlačiti. U narednom razdoblju očekujemo najavljene oborine u petak, za sada nema alarmantnih pokazatelja. Što nosi sljedeći tjedan  prerano je govoriti jer nema relevantnih podataka, kazala je voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Obilne kiše bile su na slivu Kupe i Dobre te je to pridonijelo vodnom valu koji je danas prošao Karlovcem. Mrežnica i Korana ovog puta nisu rasle tolikim intenzitetom jer nije bilo toliko kiše na području njihovih slivova, dodala je Željeznjak.

Gradonačelnik Damir Jelić i članovi stožera Civilne zaštite obišli su jutros potencijalno ugrožena područja grada Karlovca. Sagledana je situacija na području Logorišta, Male Švarče, Mostanja, Vodostaja, Donjeg Mekušja, Blatnice Pokupske i Koritinje.

Sve operativne snage na području Karlovca su pregledale svoje resurse i utvrdile da stanje odgovara potrebama te su na raspolaganju građanima u slučaju izvanrednih situacija. Ne možemo očekivati da svaka kiša bude poplava, moramo malo spustiti tenzije i vjerovati prognozama. Kada bude proglašene izvanredne mjere građani će biti infromirani, a Stožer je odradio svoj dio posla na ovom vodostaju i problema neće biti, poručio je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Srećom, prognoze o bujičnim poplavama ovog se puta nisu obistinile, sve prometnice ostale su prohodne, a snage su spremne za nove kiše, iako se veće poplave ne očekuju.

Iako iz službi kažu kako razloga za paniku nema, treba razumjeti i stanovnike ugroženih područja koji svake godine iznova slušaju obećanja, a nažalost svake godine nekoliko puta imaju vodu u kućama. Svaka nova kiša za nnjih znači novi strah od porasta vodostaja.