Završen još jedan projekt razminiranja

Projekt pretraživanja i razminiranja poljoprivrednih površina u Karlovačkoj županiji uspješno je priveden kraju. U sklopu projekta razminirano je područje sedam općina naše županije, a njegovim je završetkom omogućeno ponovno bavljenje poljoprivredom stanovnicima ovog područja.

Projekt je krenuo 10. rujna prošle godine, a službeno je završio 14. rujna ove godine, maksimalno je dnevno bilo angažirano 125 pirotehničara i 14 strojeva. Na ovom području je pronađeno 30 komada minsko eksplozivnih sredstava i 68 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Na žalost, odmah po uvođenju u posao, 14. rujna 2015. godine pri razminiranju se dogodio minski incident u kojem je smrtno stradao jedan pirotehničar, a jedan pirotehničar je zadobio teške tjelesne ozljede, kazao je načelnik odjela za operativne poslove HCR-a, Damir Stojković. Ukupno je razminirano tri milijuna 756 tisuća četvornih metara, a bilo je angažirano 11 tvrtki za razminiranje.

Minirano područje Karlovačke županije proteže se na 13 kilometara četvornih, cilj je do kraja 2019. godine cijelu županiju očistiti od mina, kazao je pak župan Ivan Vučić i dodao da se minski sumnjivo područje povećalo s 35 na 50 kilometara četvornih.

Karlovačka županija jedna je od rijetkih koja sama ulaže u razminiranje i za to izdvaja novac iz svog proračuna. Do sada je za razminiranje na području Karlovačke županije utrošeno oko 350 milijuna kuna, od toga su vlastita sredstva nešto više od 7,5 milijuna kuna.