Završena energetska obnova Bolnice; godišnje uštede oko 4 milijuna kuna

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević i ministar zdravlja Milan Kujundžić obišli su Opću bolnicu Karlovac povodom svečanog završetka radova na energetskoj obnovi bolnice. Ukupna vrijednost ugovora je oko 64 milijuna kuna. U sklopu toga odrađena je građevinska sanacija ovojnice zgrada, rekonstrukcija toplinskih podstanica, termoenergetskih sustava, sustava unutarnje rasvjete te je ugrađen centralni nadzorni upravljački sustav i sustav solarnih kolektora i dizalica topline.

Karlovačka bolnica zahvaljujući ovom projektu ostvarit će oko 4 milijuna godišnje uštede. Osim uštede, kažu u bolnici, poboljšat će se uvjeti smještaja za pacijente i rada medicinskog osoblja.

Radovi na energetskoj obnovi karlovačke bolnice vrijedni su oko 80 milijuna kuna. Država u tom projektu sudjeluje s 40 posto iznosa, dok će ostatak Bolnica isplatiti od ušteda na energiji kroz idućih 14 godina. Mjesečno će, kažu, izvođaču radova plaćati 300 tisuća kuna.

Nakon karlovačke bolnice s radovima energetske obnove krenuo je i splitski KBC Firule, kao i Opća bolnica Varaždin, Zatvorska bolnica, te Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

Inače, energetskom obnovom karlovačke Bolnice obnovljeno je 15.700 kvadrata fasade, 8.300 kvadrata ravnog krova i 5 tisuća kvadrata vanjske stolarije. Uz to, ugrađeno je 6 toplinskih podstanica, uveden je zemni plin kao novi energent, te ugrađene dizalice topline i 22 solarna kolektora, kao i novi sustav hlađenja.