Tužna obljetnica stradanja stanovnika Saborskog

U Saborskom je obilježena još jedan tužna obljetnica. U noći 12. na 13. studenoga, 1991. godine, u mjesto su ušle četničke horde potpomognute vojnicima JNA, porušili sve do temelja i masakrirali civilno stanovništvo. 25 godina nakon ovog strašnog zločina nijedan stradali stanovnik nije zaboravljen. Cvijeće i svijeće na snijegu ispred spomenika kod masovne grobnice u središtu Saborskog samo su dio prisjećanja na stradale mještane ovog malog mjesta. Njih 59-ero stradalo je za vrijeme okupacije mjesta. 51 osoba je pronađena, dok se njih 8 još smatra nestalima. Žrtvama su se došli pokloniti izaslanici okolnih gradova i općina, Karlovačke županije, te Ministarstva branitelja.

saborsko_obljetnica_10 saborsko_obljetnica_11 saborsko_obljetnica_9 saborsko_obljetnica_8 saborsko_obljetnica_7 saborsko_obljetnica_6 saborsko_obljetnica_5 saborsko_obljetnica_4 saborsko_obljetnica_3 saborsko_obljetnica_2 saborsko_obljetnica_1

Povodom 25. godišnjice okupacije i stradavanja stanovnika Saborskog Udruga Ženska akcija Saborsko i HVIDR-a u prostorima osnovne škole otvorili su spomen-sobu. Profesor povijesti Ivan Vuković imao je manje od dvije godine kad je s obitelji morao otići iz okupiranog Saborskog. Da se na patnju stanovnika ne bi zaboravilo za temu diplomskog rada izabrao je upravo Saborsko u Domovinskom ratu.

21 godinu nakon Domovinskog rata Saborsko živi skromno. Sve je manje stanovnika i sve manje djece. No, ponos je i dalje među njima. Iako je mjesto izgrađeno nakon što je do temelja porušeno, tuga u srcima stanovnika je ostala. Saborsko će uvijek zapamtiti 12. studeni 1991.