Obilježena 24. obljetnica od ustroja 13. domobranske pukovnije

Među legendarne postrojbe Hrvatske vojske koje su branile grad Karlovac spada i 13. domobranska pukovnija. Danas je obilježena 24. obljetnica osnivanja postrojbe koja je bila nositelj obrane našeg grada tijekom Domovinskog rata sve do 30. lipnja 1995. kada je rasformirana.

Pukovnija je formirana naredbom iz Zagreba, ratni put bio je vatren. U godinama postojanja 13. domobranska pukovnija izgubila je 38 boraca a stotinjak ih je bilo ranjeno. Kroz nju je prošlo 3158 pripadnika, od čega 86 žena.

Okosnica 13. domobranske pukovnije postala je 2. bojna 110. brigade. Osim što su bili brojčano jaki, od 110. su bili jači i tehnikom, odnosno naoružanjem, istaknuo je prvi ratni zapovjednik 13. domobranske pukovnije Vilim Lulić. Bile su tri bojne plus prateća jedinica, a bili su ojačani i bjelovarskom artiljerijskom brigadom, što ih je činilo jakom postrojbom, prisjetio se Lulić.

Svijeće su zapaljene pod središnjim križem groblja Jamadol, pod središnjim križem ispred Nacionalnog svetišta sv. Josipa, kod spomenika na Turnju te kod spomen-ploče u zgradi Veleučilišta u kojoj je jedno vrijeme bilo Zapovjedništvo 13. domobranske pukovnije.